A Színes fátyol egy romantikus dráma 2006-ból, méghozzá egy olyan romantikus dráma, amelyet több mint érdemes megnézni. Én úgy fogalmaznám meg a film lényegét: ez az igazi szerelem kolera idején.
 
A történet egy igazán alapvető konfliktuson nyugszik: különböző erkölcsi dimenziók és értékrendek ütközése.
A történet az 1920-as évek Londonjába kezdődik, ahol a fiatal, gyönyörű (de az eladósorból lassan kiöregedő) Kitty rabul ejti az ambíciózus ifjú bakteorológus Walter szívét. A lány szerelem nélkül, de közvetett családi nyomásra feleségül megy a férfihoz, azonban a házasság boldogtalanságra van ítélve: az elkényeztetett, szórakozáshoz szokott feleség - aki élete romantikus érzelmeken és ideálképeken alapszik - természetszerűleg boldogtalan a végletekig a realitások talaján álló, munkájának élő férje mellett, aki az udvarlást gyakorlatilag azonmód abbahagyja, amikor feleségének tudhatja a nőt. Ez a probléma áthidalható lenne, ha a felek igyekeznének valamiféle szervezettséget vinni a házasságukba: ha Walter hajlana arra, hogy időnként könyvei és mikroszkópja mellől felállva szórakozni vinné feleségét, valamint ha Kitty megértést és támogatást nyújtana férjének munkája iránti szenvedélyében. Azonban nem ez történik: a házasságról a kor értékrendje szerint újszerű elveket valló feleség meg sem próbál férje kedvére tenni, a régimódi elveket valló Walter pedig azon meggyőződése szerint, hogy egy házasságban a férfi a kizárólagos úr, nem hajlandó a feleségéért harcolni, amely később is meg fog jelenni. Mikor a friss házasok Walter munkája miatt Sanghai-ba költöznek és Kitty megismerkedik a helyi konzullal, a megnyerő Charlie Townsend-del - aki pontosan tudja, mit kell mondani egy nőnek, hogy levegye a lábáról - gyakorlatilag át sem gondolja, hogy belemenjen-e egy viszonyba, hanem egyszerűen csak fejest ugrik belé. Walternek nem kell sok idő, hogy rájöjjön a házasságtörésre és megint csak nem hajlandó harcolni: fogja a feleségét és Kína kolera által legsújtottabb részére költözik vele, hogy ott gyógyítson és kutatásokat végezzen. Ezzel kapcsolatban újabb kérdések merülnek fel: egy boldogtalan házasság mentség-e a házasságtörésre? a házasságtörés mentség-e egy gyilkosságra (hiszen abban az időben, azzal a felszereléssel ennyire fertőzött területre menni gyakorlatilag gyilkosság)?
Mikor megérkeznek, a nő ésszel felfogja, milyen helyzetbe keveredett, de nem igazán érzi át. Ott volt egy angol középosztálybeli elkényeztetett fiatalasszony egy olyan helyen, ahol gond nélkül lehet orosz-rulettet játszani egy tál salátával. A kolerán túl további veszélyt jelentenek a nacionalisták, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy a beérkező, vallási tradícióikat nem tisztelő angolok minél hamarabb távozzanak vagy így, vagy úgy. És itt további kérdés merül fel: hogyan lehet egyeztetni a nyugati orvoslás módszereit a vallási tradíciókkal? Mi a fontosabb, a testi, vagy a spirituális jólét? El lehet-e ítélni az embereket a hitükért, meg akkor is, ha a vallással járó meggyőződésből gyakorolt hagyományok a járvány elpusztíthatatlanságához járulnak hozzá? Én úgy vélem nem. Tenni kell ellene, hogy a járvány ne terjedjen tovább, szembe kell menni a hagyományokkal, de elítélni nem lehet. Sajnos a film megteszi.
Mindenesetre itt megtörténik, amire várunk: Kitty valósággal való szembesülése elindítja a karakterfejlődést, amely dominó-szerűen reakcióba lép a férje személyiségével, amely szintén változni kezd, ennek - valamint néhány kissé kotnyeles embernek körülöttük, valamint nem várt események sorozatának - köszönhetően a felek közeledni kezdenek egymáshoz.
Amit nem tudok nem megemlíteni: borzasztóan irritálónak találtam, hogy a kolera által sújtott területen mindenféle bonyodalmak közepette a feleségnek mindig tökéletesen beállított frizurája volt. Ez nonszensz.
Az operatőri munka, a fényképezés, a zenei aláfestés remek alaphangulatot adott a lenyűgöző történethez, ajánlom mindenkinek a film megtekintését.
 
 
Naomi Watts (Kitty) a legtöbbeknek a King Kong filmsorozatból lehet ismerős, valamint főszerepet játszott A kör című filmben. Én ezek közül csak ez utóbbit láttam, azonban mikor néztem a Színes fátyolt, nem emlékeztem rá, csupán az adatlapja emlékeztetett rá. Nem vagyok benne biztos, hogy a következő filmjénél nem járnék ugyanígy vele. Jó színésznő, de nem találtam annyira kiemelkedőnek, hogy alakítása hosszú időre megragadjon bennem. Tudom, más kritikák teljesen ellentmondanak velem. Egyszer sem estem ki miatta a film illúziójából, ami egy nagyon jó dolog, de a katarzisélmény elmaradt.
 
 
 
 
 
Edward Norton (Walter) kiemelkedő színész - noha nem találom extrémen kiemelkedőek. Remek érzéke van ahhoz, hogy zseniális forgatókönyvekbe nyúljon bele, elég ha csak a Harcosok klubjára, vagy az Amerikai História X-re gondolnunk, vagy az egyik kedvencemre, a Frida című filmre. A Színes fátyolban remekül játszik, végig hozza a karaktert, ennél többet nem is tudok mondani.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A legtöbb forrás Liev Schreiber-t (Charlie Townsend) hozza a harmadik legfontosabb szereplőként, azonban én mégis inkább Toby Jones-ról (Waddington) szereték beszélni. Korábban főként TV-filmekben játszott, igazán nagy szerepet nem tudok a nevéhez kötni (bár a Harry Potter eredeti angol nyelvű verziójában ő kölcsönözte a hangját a filmsorozat egyik legkedveltebb szereplőjének, Dobby-nak). Szerintem a Színes fátyolban a félig lezülött humitárius szerepét remekül alakítja, bár kevés ahhoz, hogy a továbbiakban is követni akarjam.
 
PORT: 9,1/10
 
 
IMDB: 7,5/10
 
EZT NÉZTEM-blog: 8,1/10
(Edward Nortom: 8/10; Naomi Watts: 7/10; Toby Jones: 7/10; Történet: 9/10; Benyomás: 9/10; +0,1 az operatőri munkáért; +0,1 a zenéért; -0,1 a vallási tradíciók felett történő ítélkezésért)
 
 

 

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel! Nem értesz egyet vagy hozzáfűznél valamit? Esetleg van ötleted mit nézzen az EZT NÉZTEM? Kommentelj! Nekem minden visszajelzés aranyat ér.
Kövesd az EZT NÉZTEM-blog-ot Facebook-on is, így nem maradhatsz le a legfrissebb bejegyzésekről!

Címkék: kína 2006 london naomi watts drama edward norton kolera színes fátyol romance liev schreiber 8 9 painted veil toby jones szerelem kolera idején romantikus dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://eztneztem.blog.hu/api/trackback/id/tr443074893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása